Ziua internațională a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare – 29 septembrie 2021, eveniment online

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, organizează pe data de 29 septembrie 2021, evenimentul on-line dedicat zilei internaționale a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare, care se desfășoară în cadrul campaniei:
„Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”

 

Contextul evenimentului

Comunicat privind ajutorul de minimis la cultura de legume în spații protejate (proiect în dezbatere publică)

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Comunicat privind ajutorul de minimis-sectorul apicol (proiect în dezbatere publică)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol".

Prin această Hotărâre a Guvernului se va reglementa acordarea unui ajutor de minimis apicultorilor, de 23,7 lei/familia de albine, pentru un număr de 2.246.866 familii de albine.

Scopul acestui ajutor este susținerea activității în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.

Proiectul POCA: Cod 127012

Proiectul  POCA: Cod 127012

Consolidarea capacității administrative a MADR susţinută de planificare strategică şi un sistem de politici publice bazate pe dovezi, sistematizarea şi simplificarea procedurilor de lucru cu mediul de afaceri şi cu cetăţenii din România, cu accent pe zona montană are ca beneficiar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Valoarea totală a proiectului este de aprox. 4.9 milioane de euro, respectiv 24.399.058,31 lei, din care: 20.491.271,68 lei asistenţă financiară nerambursabilă din FSE, prin POCA și 3.907.786,63 lei cofinanțare din bugetul MADR.

Modificări aduse Ordonanței privind produsele agroalimentare ecologice

În ședința de Guvern din data de 30 august 2021 a fost adoptată Ordonanța nr. 10/2021 pentru modificarea OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, cu completările și modificările ulterioare.

Prezentul act normativ creează cadrul juridic necesar pentru aplicarea noilor reglementări europene, în principal Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului, care se va aplica începând cu data de 01 ianuarie 2022.

Ordonanța reglementează următoarele aspecte:

Situația recoltei agricole la nivel național

Ministrul Adrian Oros a susținut în data de 25 august 2021 o conferință de presă la sediul MADR. Găsiți mai jos materialul prezentat cu această ocazie.

Calendarul de lansări sesiuni de depunere proiecte prin PNDR 2020 pentru anul 2021

 

Calendarul de lansări sesiuni de depunere proiecte prin PNDR 2020 pentru anul 2021 a fost ACTUALIZAT!

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat condițiile de accesare a fondurilor europene pentru tineri fermieri, ferme mici și pentru cooperare în sectorul agricol și pomicol

       Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri (sM  6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) și pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol (sM 16.4/ sM 16.4a) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).